Õppekava nimi
|
Abikoka baaskoolitus
|
Õppekavarühm
|
Majutamine ja toitlustamine
|
Õppekava koostamise alus
|
• Abikokk, tase 3 kutsestandard
|
Eesmärk
|
Õppija omandab põhiteadmised ja oskused abikokana töötamiseks erinevates toitlustusvaldkondades
|
Õpiväljundid
|
-
organiseerib oma tööd ja planeerib aega; töötab koka juhendamisel meeskonnas
-
järgib hügieeni-, töö-ja tuleohutuse nõudeid
-
oskab toiduaineid eeltöödelda
-
abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel
-
oskab lihtsaid toite ja külmi jooke valmistada vastavalt tehnoloogilisele kaardile ja/või koka juhendamisel;
-
järgib klientidega suhtlemisel hea klienditeeninduse põhimõtteid
-
teeb puhastus-ja koristustöid
|
Sihtgrupp
|
Inimesed, kes soovivad hakata tegutsema abikokana või täiendada oma teadmisi ja oskusi.
|
Õppe alustamise
tingimused
|
-Põhiharidus
- Tervislik seisund, mis võimaldab õppida ja töötada toiduasutustes.
- Nakkushaiguste puudumist kinnitava arstitõendi olemasolu toiduettevõtete töötajatel.
Tõendi saamiseks tuleb pöörduda perearsti poole.
- Praktilise koolituse läbimisel on vajalik järgida nõudeid riietuskoodile, välimusele jms. Eelkõige peab riietus olema puhas, jalanõude tallad stabiilsed ja libisemiskindlad ning toitlustusasutuse nõudmisel võib nõuda reeglitega kehtestatud sanitaarriietust (rüü või köögi jope, põll, müts jne).
Reeglite mittejärgimisel võib õpilast köögis praktilisel koolitusel mitte lubada.
|
Õppe kogumaht
(akadeemilistes tundides)
|
180 akadeemilist tundi, millest 30 tundi teooria ja 120 praktikat, 30 tundi - iseseisvat tööd.
Teoreetilised tunnid hõlmavad järgmist:
- 5 ak. tundi, sissejuhatav klassitund.
- 17 tundi tehnoloogiate õppimist ja retseptide analüüsimist treeneriga (viiakse läbi iga päev koolitusgraafiku päevadel).
- 3 ak. tunnike kavakohaselt õpitavate teemadega seotud ohutusmeetmetega tutvumist (viiakse läbi iga päev õppekava päevadel).
- 5 ak. tundi lõputund, atesteerimine ja kokkuvõtete tegemine.
Iseseisev töö hõlmab:
- 5 ak. tundide kaupa toiduhügieeni käsitlevaid materjale.
- 25 ak. tunnid kodutööd lektori juhiste järgi.
|
Õppekeskond ja õppevahendid
|
Bi-Info Koolituskeskuse koolitusklassid asuvad 2.korrusel, Vilmsi 47, Tallinn. Praktiliste tundide läbiviimine toimub vastavas ettevõtluskeskkonnas.
Kõik kasutatavad koolitusklassid vastavad tervisekaitse nõuetele, on sobivalt valgustatud ning erineva suurusega.
Klassiruumid on varustatud kaasaegsete õppevahenditega (dataprojektor, arvuti, tahvel jne). Ruumides paiknevaid laudu ja toole on võimalik ümber paigutada vastavalt valitud õppemetoodikale ja vajadustele. Interneti-ühendus on koolitusruumides ja osalejatele tasuta. Bi-Info koolituskeskuses on abiruumid - puhkeruum, riietusruum, wc, ruum trükitehnikaga, kuumade ja külmade jookide valmistamise masin, samuti toidu tellimise võimalus.
Koolituste sujuvamaks korraldamiseks ning õppijate ja koolitajate abistamiseks on igapäevaselt tööl koolitustöötajad, kelle poole saavad õppijad tööaegadel pöörduda oma küsimuste ja probleemidega.
NB!Sulgumise ajal ja muude vääramatu jõu asjaolude tõttu koolitused toimuvad ka veebikeskkonnas reaalajas.
Lisaks saab kokkuleppel Koolituskeskusega tunde osaliselt läbi viia kaugjuhtimisega (ZOOM).
|
Õppesisu
|
Planeerimistööd, töökoha ettevalmistamine, töö köögitehnikaga. - 23 akadeemilist tundi:
-
Toiduhügieen - 5 ak. tunnid kaasatud õppematerjalide iseõppimist).
-
Köögis töötamise omadused - 2 ac. tundi
-
Oma töö planeerimise omadused, võttes arvesse köögis kasutatavaid seadmeid - 2 ac. tundi.
-
Töökoha ettevalmistamine ja korrashoid - 4 ak. tundi.
-
Ohutusabinõud köögis töötamisel (üldreeglid ja iga koolituskava teema kohta eraldi) - 5 ak. tundi.
-
Köögitehnikaga töötamise alused - 5 ak. tundi
Toote töötlemine - 10 akadeemilist tundi:
-
Toodete vastuvõtmise ja ladustamise omadused.
-
Mahutite ja pakendite töötlemine.
-
Meetodid toodete valmistamiseks ja puhastamiseks.
-
Toidu valmistamise omadused sõltuvalt edasistest
-
töötlemismeetoditest (keetmine, praadimine, vokk, küpsetamine, küpsetamine jne)
Toidu viilutamine - 10 akadeemilist tundi:
Kokkamine - 116 akadeemilist tundi:
-
Restorani roogade valmistamise ja serveerimise omadused. - 3 akadeemilist tundi
-
Külmade roogade valmistamine. - 8 akadeemilist tundi
-
Suupistete valmistamine - 8 akadeemilist tundi
-
Hommiku roogade valmistamine - 12 akadeemilist tundi
-
Suppide keetmine - 8 akadeemilist tundi
-
Kastmete valmistamine - 8 ak.h
-
Lihtsate pearoogade valmistamine - 16 akadeemilist tundi
-
Lisandite valmistamine köögivilja- ja teraviljatoodetest - 18 akadeemilist tundi
-
Lihtsate küpsetiste valmistamine valmis taignast - 8 akadeemilist tundi
-
Lihtsate magustoitude valmistamine - 8 akadeemilist tundi
-
Külmade jookide valmistamine - 5 ak.h.
-
Valmistamise tunnused ja põhioskused roogade valmistamisel “päevapakkumine” - 16 akadeemilist tundi
Koristus- ja koristustööd - 7 akadeemilist tundi:
Teenindus - 7 akadeemilist tundi:
Abikokk ei ole otseselt seotud kliendi teenindamisega, kuid abistab personali teeninduseks valmistumisel:
Sertifitseerimine - 5 akadeemilist tundi:
|
Õppemeetodid
|
Aktiivloeng, arutelud, praktiline õpe, juhtumianalüüs, situatsiooniülesanded, iseseisvad harjutused, probleemide lahendusülesanded, kirjalikud analüüsid.
|
Õppematerjalid
|
Koolituse maksumus sisaldab õppematerjale:
- Toiduhügieeni käsitlevad materjalid
- Arendatava retsepti tehnilised kaardid
- Videomaterjalid
- Soovitused asjakohase kirjanduse jaoks.
Materjalid edastatakse koolituse edenedes elektrooniliselt.
Õpilasele antakse õigus iseseisvalt teha video-, audio- ja fotomaterjale.
|
Koolitusel kasutatud kirjanduse loetelu |
- Garneerimise saladusi, Cara Hobday.
- Unistajate kokaraamat, [40 retsepti eelroogadest magustoiduni Teko kokkadelt].
- Tänapäevane eesti köök, Heidi Vihma, Külli Värnik.
- Toidud, joogid ja serveerimine. Gianfranco Nobis. |
Hindamine ehk õppe lõpetamise tingimused
|
Praktilist koolitust hindab iga päev koolitaja. Hindeid antakse sooritatud praktiliste tööde eest koolitus päevikus. Hindamissüsteem: suurepärane (5), hea (4), rahuldav (3), mitterahuldav (2). Mitterahuldava hinde korral on õpilane kohustatud seda kokkuleppel koolitajaga parandama.
Lõputunnistusele lubatakse üliõpilased, kes on osalenud vähemalt 75% kursusest, on saavutanud kavandatud õpiväljundid ja kellel ei ole õppepäevikus mitterahuldavaid hindeid.
Teema “Töötervishoid” iseseisva töö atesteerimine toimub elektroonilise testi vormis
Lõpukontroll loetakse sooritatuks, kui õpilane vastab õigesti vähemalt 60% testi küsimustest.
|
Väljastatavad dokumendid
|
Kui õppija on saavutanud õppekava õpiväljundid ning neid on koolituse käigus hinnatud (lõpueksam), väljastatakse õppijatele koolituse lõppedes tunnistus.
Kui õpiväljundid on saavutatud osaliselt väljastatakse osalejatele tõend.
Samuti väljastatakse tõend läbitud tundide kohta, kui osaleja katkestas mingil põhjusel koolituse, kuid oli osalenud vähemalt 50% auditoorsest õppest.
|
Lisateenused
|
“Pargi & reisi“parkla Torupilli Selveri juures. Tingimustega võib tutvuda siin
|
Hind
|
1980€ + KM
|